Pamacsblog

Historikus macskaságok

A helyes macskatartás és más bölcsességek

2018. október 05. 23:40 - Pamacsblog

churning.jpg

Vajat köpülő macska, Rothschild Canticles, Beinecke Rare Book and Manuscript Library, MS 404, fol. 148r, 1300 körül

Az 1480-ban kiadott Guzsalyok Evangéliuma (Les Évangiles des Quenouilles) a kései középkor assoznyainak praktikáit, hiedelmeit tartalmazó gyűjtemény, amely egyedülálló bepillantást nyújt a korszak mindennapjaiba. A könyvben szereplő nők a fonóban összegyűlve beszélgetnek mindennapjaikról, melynek része a férjfogás, a férj megtartása, a gyereknevelés és a háziállatok gondozása, utóbbiak kapcsán természetesen a macskákról is szó esik.

"Ha a macska az ablakban napfényben sütkérezik és mosakszik, biztos lehetsz benne, hogy aznap esni fog."

"Guillemette la Boisteuse megjegyezte, hogy ha a gazdaaszony nem szeretné, hogy macskája vagy tyúkja elhagyja a házat, akkor a macska vagy a tyúk háromszor forduljon meg a bográcskampó körül, majd lábukat dörgölje a kémény falához - soha nem hagyják majd el a házat."

"Ha a gazdaaszonynak van egy kiváló macskája, amit a háznál akar tartani, akkor kenje be orrát és talpait vajjal három éjen át - a macska sosem fogja elhagyni a házat,"

"A fiatalemberek ne gyűlöljék a macskákat, mert nagy boldogság forrásai és nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fiatal és bájos hölgyek szerelmét elnyerjék és sikeresek legyenek a szerelemben."

"Ha a feleség azt akarja, hogy férje hű maradjon hozzá, akkor rejtse macskáját a mosódézsa alá két napig, étlen-szomjan, majd kösse össze lábait és adjon neki egy falat kenyeret, melyet előzőleg férje vizeletébe mártott - a macska megeszi, hiszen éhes és nem kap mást. Amint ez megtörtént, a férj olyannyira szeretni fogja feleségét, hogy sosem hagyja el más asszonyért."

 

kép forrása

The Distaff Gospels: A First Modern English Edition of Les Évangiles des Quenouilles. Translated and edited by Madeleine Jeay and Kathleen Garay. Broadview Press, 2006.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr114284379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása