Pamacsblog

Historikus macskaságok

Macska a bestiáriumban

2018. november 03. 01:47 - Pamacsblog

 aberdeen.jpg

 Aberdeen Bestiary, Aberdeen University Library, MS 24, f. 23v, 1200 körül.

A bestiárium a középkor kedvelt műfaja volt, mely valós és képzeletbeli állatok leírását tartalmazta. Angliában a XII. században jelentek meg az első bestiáriumok, melyek korábbi művekből is merítettek. A középkori bestiáriumok báját a szöveget kísérő humoros és képzeletgazdag képek is adják, melyek célja nem csupán a szöveg illusztrálása volt, hanem "a pórnép eszének jobbítása oly módon, hogy lelkük legalább fizikailag felfogjon oly dolgokat, melyet nehezen értenek meg - amire nincs fülük a hallásra, azt szemükkel tán megértik" (f. 25v).

Az Aberdeen Bestiary egy görög szöveg latin fordításán alapul (Physiologus). Az eredeti görög szöveg valószínűleg Alexandriában keletekezett a IV. század folyamán. Görög változata nem maradt ránk, csak a különféle latin fordítások. A középkori bestiáriumok általában e latin fordításból, Sevillai Izidor VII. századi állatnév etimológiáiból, Plinius művéből és más szövegekből merítettek.

 Ezek után lássuk, mit ír a macskákról:

De musione. Musio appellatus, quod muribus infestus sit. Hunc vulgus cattum a captura vocant. Alii dicunt, quod cattat, id est videt. Nam tanto acute cernit ut fulgore luminis noctis tenebras superet. Unde a Graeco venit catus, id est ingeniousus.

 A  macskáról. A macska neve musio, egerésző, mivel az egerek ellensége. Köznapi neve cattus, mely a captura szóból, az elkapásból ered. Mások szerint elnevezése a capto szóból származtatható, mivel éles szemeivel ejti el az egereket. Tekintete oly átható, hogy szemének egyetlen villanásával legyőzi az éj sötétjét. Ezért a görög nyelvben a catus jelentése "éles" vagy "ravaszdi".

kép forrása

https://www.abdn.ac.uk/bestiary/about.php

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsblog.blog.hu/api/trackback/id/tr214341123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása